Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn tirsdag 04.04.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Soloppvarming av snøoverflata gir økt risiko for våte løssnøskred. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær oppmerksom på skavlbrudd og glidesprekker.

Skredfarevurdering

I høyfjellet finnes et vedvarende svakt lag i snødekket som tidligere har ført til svært store skred flere steder i regionen. Observasjoner fredag tyder på at dette laget ikke vil kunne gi så store skred nå, men det er fortsatt et problem som en må ta hensyn til.

Det kan være mulig å løse ut skred innad i den fokksnøen som finnes, men utbredelsen og størrelsen vil nok være begrenset.

Der snødekket utsettes for soloppvarming kan det løse ut løssnøskred i bratte sørvendte fjellsider. Vær også oppmerksom på glideskred og skavlbrudd.



Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 3. april 2023

Det ligger en del tørr upåvirket snø i regionen, særlig i ytre deler. Det har vært relativt lite vind siste dagene, så den øverste delen av snødekket er upåvirket eller myk. Det har vært meldt om fine skiforhold de siste dagene, men sola har i perioder fått tak i solvendte fjellsider.
Det er observert kantkorn i overflaten flere steder.

Det har vært perioder med kaldt og klart vær den siste tiden, som har bidratt til kantkorndannelse høyt i snødekket mange steder. Dett ere bekreftet av observasjon fra Sogndalsdalen mandag.

Det finnes også et godt utviklet kantkornlag dypere i snødekket rundet skarelag. Dette har det tidligere gått flere skred på. Siste observasjoner tyder på at dette laget nå er mindre aktivt, men må tas hensyn til.

Søndag ble det observert glideskred i Jostedalen.

Lørdag gikk en stabilitetstest til brudd i kantkornlag i Aurland, som tyder på lokale ustabiliteter.

Fjellvær

Mandag 3. april 2023

Oppholdsvær. Bris fra vest. -16 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Skiftende bris.

Tirsdag 4. april 2023

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -17 °C til -1 °C på 1400 moh. Klarvær. Skiftende bris.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS